FAQ

terminologie (1)

Airsoftapparaat

De term airsoftapparaat is de formele verzamelnaam voor lucht-, gas of veerdrukwapens met een maximum van 3,5 joules. De term kan worden afgekort tot AA. Een synoniem is replica. De term wapen wordt in de airsoft niet gebruikt om onbedoelde verwarring met vuurwapens te voorkomen.

wetgeving (5)

Ik ben KNSA lid, moet ik dan nog NABV lid worden?

Ja. Ook leden van de KNSA (Koninklijke Nederlandse Schietsport Associatie) en KNJV (Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging) moeten lid worden van de NABV (Nederlandse Airsoft Belangen Vereniging) om airsoft te beoefenen. Dit is een wettelijke bepaling.

Ook als u verlofhouder bent is een NABV lidmaatschap noodzakelijk om een airsoftapparaat te mogen bezitten of te bedienen.

Wat is de minimumleeftijd voor airsoft?

De minimumleeftijd is wettelijk 18 jaar.

Er is overleg met de overheid over een jeugdbeleid. Waar het in de vuurwapenschietsport wél is toegestaan om jeugdleden te hebben, mag dit in de airsoftsport (nog) niet.

 

Wat is een VOG?

Een VOG is een Verklaring Omtrent het Gedrag. Justitie doet bij aanvraag van een VOG onderzoek naar het justitïele verleden van de persoon. Een VOG wordt aangevraagd voor een specifieke functie of taak (voor airsoft is dat schietsport). Als de VOG wordt verstrekt dan is er geen bezwaar van justitie voor deze functie of taak. Een snelheidsovertreding is geen probleem voor het verkrijgen van een VOG. Een geweldsdelict of verboden wapenbezit mogelijk wel.

Hoe vraag ik een VOG aan?

Via de pagina Mijn NABV op www.nabv.nl.

Om airsoft te mogen beoefenen is lidmaatschap van de NABV verplicht. Als men zich aanmeldt als lid van de NABV kan je via de NABV een VOG (verklaring omtrent het gedrag) aanvragen.

Justitie heeft 2 tot 4 weken nodig voor het leveren van de VOG. De VOG wordt per post toegestuurd.

Ik heb al een VOG.

Een VOG wordt met een specifieke reden aangevraagd. Voor het NABV lidmaatschap ben je een VOG voor de schietsport nodig. Deze VOG mag niet ouder zijn dan 2 maanden.

Als je VOG aan deze voorwaarden voldoet mag je deze ook gebruiken voor het NABV lidmaatschap. Voldoet je eerdere VOG niet aan deze voorwaarden dan zal je een nieuw VOG moeten aanvragen.

Voor het NABV lidmaatschap is elke 3 jaar een nieuwe VOG nodig.

techniek (6)

BB’s

BB’s is de munitie welke verschoten wordt door airsoftapparaten. Het zijn balletjes met een diameter van 6 milimeter gemaakt van een biologisch afbreekbaar materiaal. Wanneer geschoten wordt op een buitenterrein is het gebruik van biologisch afbreekbare bb’s verplicht.

Het standaard gewicht van een bb is 0,20 gram. In de kaart en parcours wordt veelal gekozen voor een iets zwaardere bb (0,25 ~ 0,30 gram).

Schotkracht: FPS, m/s, J

Schotkracht wordt uitgedrukt in verschillende eenheden. Bij de meting wordt uitgegaan van een bb van 6 milimeter met een gewicht van 0,20 gram.

FPS, feet per second.
m/s, meter per seconde.
J, joules.

De maximale kracht is 3,5 J wat overeenkomt met 615 FPS of 188 m/s.
De maximale kracht voor full-auto bij skirm(combat) is 360 FPS, wat overeenkomt met 110 m/s of 1,2 J.

Gelimiteerde airsoftapparaten zoals in Duitsland hebben een schotkracht van maximaal 0,5 J, wat overeenkomt met 210 FPS of 65 m/s.

Luchtdruk / AEG

Mechanische luchtdrukwapens zijn vooral bekend als knik- of pompbuks. In de airsoftsport komt de mechanische variant amper voor. Bij een shotgun-replica zou men deze techniek kunnen aantreffen.

Electrische luchtdrukwapens, ook wel AEG (automatic electrical gun) genoemd, komen veel voor. Bij deze variant is een electromotor aanwezig die voor de nodige luchtdruk zorgt. AEG’s hebben als eigenschap dat ze sneller en vaker kunnen vuren dan gasdruk modellen. Deze eigenschap wordt dan ook veel gebruikt in geweer-replica’s voor met name skirm.

Gasdruk

Gasdrukwapens hebben ongeveer 50% meer schotkracht dan AEG’s. Gasdruk wordt met name gebruikt in de kaart & parcours discipline en bij pistool-replica’s. Een gasdrukwapen kan ongeveer 60 schoten doen voordat het moet worden nagevuld.

Er zijn twee verschillende technieken die gebruikt worden bij gasdrukmodellen, Green gas en CO2. Bij green gas heeft het airsoftapparaat of het magazijn een eigen gascontainer welke met een navulbus kan worden gevuld. Bij CO2 worden kant-en-klare 12 grams CO2 capsules in het airsoftapparaat of magazijn geplaatst.

Blowback

Blowback is het effect van achterwaartse druk welke bij (semi)automatische vuurwapens gebruikt wordt om te herladen. In de airsoftsport is blowback technisch niet noodzakelijk. Omdat blowback wel een realistischer gevoel geeft zijn blowback modellen erg populair. De aanschafprijs van een blowback variant ligt gemiddeld hoger dan die van een non-blowback variant. Blowback modellen komen vooral voor bij gasreplica’s. Ook komen er steeds meer AEG’s op de markt met een blowback eigenschap.

Afkortingen NBB: Non-blowback. GNB: Gas Non-blowback. GBB: Gas-blowback, let op: het staat de G voor gasdruk en kan zowel green gas als CO2 betekenen. CBB: CO2 blowback, in tegenstelling tot de G is de C wel zeker.

Veerdruk

Veerdruk (springpowered) is de eenvoudigste techniek voor een airsoftapparaat. Een veerdrukwapen heeft in de meeste gevallen slechts de mogelijkheid om 1 schot per keer te lossen. In Nederland zien we deze variant bijna alleen bij Sniper-replica’s.

aanschaf en verkoop (7)

Wanneer mag ik een AA aanschaffen?

Je mag een airsoftapparaat aanschaffen zodra je de ledenpas van de NABV hebt ontvangen.

Wat kost een airsoftapparaat?

Prijzen voor een airsoftapparaat zijn heel verschillend. Meest bepalend zijn type, techniek en kwaliteit.

Een non-blowback pistool-replica is verkrijgbaar vanaf 60 euro. Een blowback model start bij 020 euro. Een AEG geweer-replica is verkrijgbaar vanaf 90 euro. Een sniper-replica is sterk afhankelijk van schotkracht en het vizier. Een bedrag van 300 euro is een normaal startbedrag.

Een 2e hands airsoftapparaat is voordeliger maar let altijd op gebruiksporen en slijtage.

Een duur airsoftapparaat is niet altijd een goed apparaat. Controleer altijd de specificaties en zoek naar reviews.

Wordt een nieuw apparaat aangeboden voor een tarief onder de hier genoemde startprijs wees dan terughoudend. Mogelijk is er veel plastic gebruikt, is de schotkracht heel laag of is het schietbeeld slecht (onzuiver).

Leden van AirsoftEmmen krijgen 10% korting op alle aankopen bij Gunfire.pl

Waar koop ik een AA?

De verkoop van airsoftapparaten is in Nederland voorbehouden aan erkende wapenwinkels aangesloten bij de NVW (Branchevereniging voor de erkende handel in jacht- en schietsportartikelen).

Er zijn verschillende Nederlande airsoft webshops die niet erkend zijn als wapenwinkel en daarom alles verkopen behalve airsoftapparaten. Niet elke wapenwinkel verkoopt airsoftapparaten. Met name de winkels gespecialiseerd in jacht verkopen geen airsoftapparaten. Veel wapenwinkels hanteren een pasbeleid, dat wil zeggen dat u alleen toegang krijgt tot de winkel op vertoon van een KNSA of NABV ledenpas.

Het aanschaffen van een airsoftapparaat via een buitenlandse webshop is ook mogelijk. Lees hiervoor de FAQ voor importeren van AA’s.

Hoeveel airsoftapparaten mag ik bezitten?

Zonder NABV lidmaatschap: geen.
Met NABV lidmaatschap: zoveel je veilig kunt opbergen. Er is wettelijk geen maximum op het aantal airsoftapparaten.

Ben ik een wapenkluis nodig?

De wet schrijft voor: een degelijke opslag met sluitwerk. Een (wapen)kluis is zonder twijfel de beste keus maar niet verplicht.

Onder degelijke opslag verstaan we het volgende: een kast, kist of kluis. Als de opslag door 1 persoon te tillen is moet deze verankerd worden aan bijvoorbeeld een muur of vloer. De inhoud van de opslag mag niet zichtbaar zijn van buiten het pand waarin de opslag staat. De kast, kist of kluis moet voorzien zijn van sluitwerk. Goed sluitwerk wil zeggen dat de opslag niet te openen is met de handen of met een schroevendraaier.

Mag ik een airsoftapparaat verkopen?

De verkoop van airsoftapparaten is voorbehouden aan erkende wapenwinkels.

Er is echter geen regelgeving die aanwijzingen geeft voor het verkopen van aangeschafte airsoftapparaten. Bij de 1e aanschaf is de erkende wapenhandel verplicht een register bij te houden aan wie het apparaat is verkocht.

Als NABV lid bent u bekend met het feit dat de koper lid moet zijn van de NABV om een apparaat te bezitten. Wij adviseren om bij doorverkoop de gegevens van de koper te registreren door een kopie te vragen van de NABV pas. Het verkopen van een airsoftapparaat aan een koper zonder NABV lidmaatschap is een overtreding van de wet wapens en munitie en is een misdrijf én kan gevolgen hebben voor uw VOG.

Bij verlies of diefstal raden wij u aan om aangifte te doen bij politie. Op die manier weet u zeker dat uw papierwerk op orde is.

Hoe importeer ik een AA?

Als lid van de NABV mag u ook een airsoftapparaat importeren. De bekendere airsoft webwinkels in het buitenland zijn op de hoogte van de regelgeving in Nederlands en zullen vragen om een kopie van uw legitimatiebewijs en NABV lidmaatschap. De kans is erg groot dat uw pakket door de douane wordt gecontroleerd. Vraag de webwinkel waarbij het airsoftapparaat aanschaft een kopie van uw NABV pas bij het pakket te doen. Dit voorkomt vertraging of inbeslagname bij invoer.

Hou er rekening mee dat airsoftapparaten andere specificaties kunnen hebben dan in Nederland gebruikelijk is. In Duitsland is de schotkracht maximaal 0,5 J terwijl deze in Nederland 3,5 J mag zijn. In de Verenigde Staten is de punt van de loop oranje. Met name België en Polen bevinden zich goede webwinkels. Er zijn modellen verkrijgbaar waarbij de schotkracht hoger ligt dan het wettelijk maximum van 3,5 J, in dat geval kunt u de webwinkel verzoeken de shotkracht te downgraden. Let wel: importeren danwel bezit van een airsoftapparaat met een schotkracht van meer dan 3,5 J is misdrijf. Voor skirm gelden lagere FPS limieten dan bij parcours of kaart. Is de AA te krachtig dan voor gebruik met skirm dan kunt u ook in dat geval de webwinkel vragen het airsoftapparaat te downgraden.

airsoft emmen (3)

Hoe word ik lid?

Wanneer je 18 jaar of ouder bent kan je je hier aanmelden. Kom je liever eerst een keer kijken dan kan dat ook, laat ons hier weten dat je komt.

Is een veiligheidsbril verplicht

Ja. Op het speelveld is het dragen van een veiligheidsbril verplicht.

Een gaasbril is niet geschikt. De bb’s welke gebruikt worden bestaan uit geperst zetmeel en kunnen versplinteren zodra ze iets raken. Een gaasbril is niet fijnmazig genoeg om ogen te beschermen in het geval een bb versplinterd.

De vereniging heeft enkele veiligheidsbrillen te leen voor bezoekers.

Kan ik een airsoftapparaat lenen?

Ja, voor geïntereseerden en nieuwe leden is het mogelijk om een AA te gebruiken van onze leden. Het aantal ‘uitleen AAs’ is beperkt en daarom is er slechts beperkt plaats op verenigingsavonden voor leden en bezoekers die geen eigen replica hebben.

De uitleen is bedoeld voor starters in de sport. Wij verwachten dat onze leden zo spoedig mogelijk een eigen airsoftapparaat aanschaffen.

buurt en omgeving (4)

Geven jullie voorlichting op scholen?

Op verzoek kunnen wij voorlichting geven op (middelbare) scholen. Deze voorlichting bestaat uit het benadrukken van het sportelement van airsoft, wetgeving en gevolgen, veiligheid en maatschappelijk visie.

Doen jullie mee aan evenementen?

Wij promoten graag de airsoftsport in de regio. Op enkele evenementen zijn wij met een promotie en demonstratieteam aanwezig. Heeft u een evenement waarvoor u ons wilt uitnodigen neemt u dan contact met ons op.

Als buurtbewoner heb ik vragen…

neemt u dan contact met ons op. Wij zijn ons ervan bewust dat onze sport vragen kan oproepen of bezorgdheid kan wekken bij de omgeving. Wij geven graag antwoord en uitleg op vragen die u heeft.

Kan ik jullie sponsoren?

Graag. Onze vereniging draait geheel op vrijwilligers. Sponsoring kan op vele manieren, direct of indirect. Heeft een idee waarmee u onze vereniging denkt te kunnen helpen, laat het ons weten.